Psychotrauma

Er zijn veel kinderen en jongeren die erg vervelende gebeurtenissen meemaken. Gelukkig lukt het de meeste van hen om dit een plekje te geven, alleen of met de steun van ouders en andere belangrijke mensen, waardoor ze hier later geen last meer van hebben. Soms is de gebeurtenis zo ingrijpend en pijnlijk dat kinderen of jongeren hier last van blijven houden (bijvoorbeeld op school, bij het spelen of sporten). Dan spreken we van een trauma.

 

Trauma is een ander woord voor wond. Net zoals je een lichamelijke wond aan bijvoorbeeld je knie kunt hebben, als je gevallen bent, kun je een wond aan je hart of je brein krijgen als je iets heel naars meegemaakt hebt. Als je een wond hebt aan je knie kun je twee dingen doen: je kunt er geen aandacht aan besteden, niets doen om hem te laten genezen en hopen dat het vanzelf over gaat. Soms werkt dit prima. Maar soms gaat de wond dan ontsteken en krijg je er alleen maar meer last van.

 

De andere keuze die je hebt is de wond schoonmaken en behandelen waardoor de wond niet verder ontstoken raakt en sneller kan genezen. Het schoonmaken kan even pijn doen, maar daarna verdwijnt de pijn sneller en hierdoor ontstaat er dan ook geen littekenweefsel waardoor je er in je verdere leven weinig hinder van ondervindt.

 

Bij een wond aan je hart of je brein door een of meerdere nare gebeurtenissen werkt het eigenlijk hetzelfde. Je kunt de wond beter behandelen dan niets doen. Door in een behandeling  te praten over wat er gebeurd is, behandel je de wond in je hart of brein en zorg je ervoor dat je er niet de rest van je leven last van blijft hebben.

 

De Mutsaersstichting kan je helpen bij het behandelen van een wond aan je hart en je brein. Samen met mensen die hier veel verstand van hebben, ga je kijken wat je hebt meegemaakt en hoeveel last je hiervan hebt, zodat er een goed plan gemaakt kan worden voor jou en eventueel ook je ouders of andere voor jou belangrijke mensen. Je kunt bij ons terecht als je één keer in je leven een nare gebeurtenis hebt meegemaakt, maar ook als je vaker in je leven dingen hebt meegemaakt die pijnlijk en ingrijpend zijn.

 

Informatie voor kinderen